Hvem er vi
Angstringen Norge
Angstringen Norge sprer kunnskap om angst og starter grupper. Vi har en litt annen vinkling enn andre, fordi vår kunnskap er basert på egne erfaringer. Vi er ikke profesjonelle, men er eksperter på egen angst, fordi vi selv har gått løypa før deg.
Angstringen Norge drifter også nettverket som knytter den lokale Angstringen i sammen. Vi arrangerer seminarer, webinarer, kurs osv., og støtter de 25. stedene vi i dag er representert. På kontoret er vi 4 ansatte som utgjør 2,8 årsverk. På landsbasis har vi i underkant av 100 frivillige. Angstringen får driftsmidler fra Helsedirektoratet.
Angstringen tilbyr:
- Selvhjelpsgrupper for deg (fysisk og digitale)
- Erfaringsdeling
- Mulighet til å jobbe frivillig
Angstringen gjennomfører også webinarer, vi har skrevet utallige artikler og historier – og alt er basert på egne erfaringer.
Les mer i våre retningslinjer
- Vi bistår ved oppstart av Angstringen lokalt og formidler kontakt til eksisterende lokale grupper av Angstringen.
- Vi driver landsdekkende opplysningsarbeid og kunnskapsformidling om angst og selvhjelp for alle.
- Vi betjener en opplysningstelefon
- Vi utgir regelmessige nyhetsbrev
- Vi arrangerer og bidrar til seminarer og informasjonsmøter
Det er ikke uvanlig at man først blir kjent med oss gjennom et av våre informasjonsmøter, som holdes entes fysisk på ditt hjemsted, eller via nettet. Når du vil være med i en gruppe, kontakter du oss og så tar vi en registreringssamtale. Det kan være noe ventetid der du bor, men da kan kanskje en digital selvhjelpsgruppe være noe for deg?
Det vanligste er at gruppen består av 6 – 8 personer, og at man treffes på en valgt ukedag, en gang per uke.
Alle deltar i Angstringen så lenge man har selv har behov for det. Derfor registreres det ikke medlemmer. Angstringen lokalt er både selvstendige enheter og en del av et selvorganisert nettverk.
Dersom du ønsker å delta i en selvhjelpsgruppe kan du fortrinnsvis kontakte Angstringen lokalt. Oversikt over hvor Angstringen i dag er etablert og kontaktinformasjon finner du her. De stedene det ikke er opprettet egen e-post eller telefon går kontakten via Angstringen Norge.
Våre metoder beskriver veien fra å bekjempe til å bearbeide egen angst, fra offer til deltaker. Fra å se på angst som noe man ville bli kvitt og fraskrev seg ansvar for, til å se på angst som drivkraft for egen endring.
Selvhjelp i Angstringen handler om mobilisering av egne kunnskaper, erfaringer og evner i samspill med andre i et gjensidig fellesskap (empowerment).
I Angstringen ser vi på helse som en prosess fremfor et produkt. Det å ha helse innebærer å være i en prosess hvor den enkelte tar i bruk egne krefter for å håndtere livet på en sunn måte – på tross av problemer og smerte.
Det frivillige arbeidet i Angstringen er en del av egen selvhjelpsprosess. Det er mange som ikke deltar i en selvhjelpsgruppe som er frivillig i Angstringen. Det handler om å engasjere seg med nye utfordringer. Det handler om å møte andre mennesker som er i samme båt. Det er fellesskap med mening. Vi trenger alltid noen som bryr seg!
Dynamikken de aller fleste opplever ved å gå i en gruppe, er motiverende. Den får deg til å reflektere, dele på dine tanker og kanskje skaffe deg erfaring og gode innspill til hvordan du håndterer din egen angst.
Det handler imidlertid ikke om å dyrke lidelser eller å «leke» psykolog. Man må selv jobbe, og over tid vil det som regel synke inn og hjelpe mange.

Du er ikke alene
Angsten din kan du gjøre noe med. Du kan forandre livet ditt og oppnå en bedre hverdag. Vi sier ikke dette for å være lettvinte, tvert imot – å gjøre noe med egen angst er ikke enkelt, men derimot både vondt og vanskelig. Men det er mulig. Jeg vet det, fordi jeg har gjort det selv.
Sigurd
Det finnes iboende krefter i alle til å selv ta tak i og endre på egen livssituasjon, til å aktivere egne ressurser.
Angstringens historie
I 1986 var det noen som slet med angst og ønsket å gjøre noe med det. De satte inn en annonse i Dagbladets kontaktannonser om at folk med angst kunne ta kontakt. Det ble startet ut fra samme modell som Bare Angst i Bergen. Folk strømmet til og de visste ikke helt hvordan de skulle gjøre dette, og deltakerne ble inndelt ut i fra samme diagnose – de med sosial angst i en gruppe og de med angst for offentlige kommunikasjonsmidler ble sendt i en annen gruppe. Dette hjalp imidlertid ikke, for få kom seg ut i det sosiale liv eller på bussen. Den gang var gruppene ledet av en person.
Det var mye tilrettelegging for de enkelte deltakere ved at de fikk hjelp til å finne leger, tannleger, frisører, advokater m.m., og dette ble en plass du kunne pleie angsten din. Det førte til stigmatisering, så her måtte det en endring til. Det endte med lederløse grupper og flat struktur, og det ble grupper med blandede angstopplevelser. Det var også kvinner og menn i samme gruppe.
I 1989 ble det bestemt at Bare Angst skulle endre navn til Angstringen. Det ble gjennomført et spredningsprosjekt i 1993, med formål å starte opp lokale lokallag landet rundt i samarbeid med landets frivilligsentraler.
Med bakgrunn i dette, ble det etablert mange lokallag, hvor noen består den dag i dag og nye har kommet til der andre er lagt ned.
Det ble også i sammenheng med prosjektet i 1993 utviklet en grunnsetning som betegner vårt arbeid og ideologi som står i Stortingsmeldingen og er like aktuell den dag i dag:
Fra passiv mottaker til aktiv deltaker i eget liv.
Da ble også et nødvendig skille på Angstringen. Angstringen Norge ble etablert, med formålet om å være en ren informasjonskanal for lokallagene,og spre informasjon til allmennheten. Noe av formålet til Angstringen Norge er endret i takt med utviklingen.
Angstringen Oslo ble fortsatt Angstringen lokalt, som jobbet med igangsetting av grupper.
I 2005 ble det bestemt at Angstringen Oslo og Norge skulle bli en stiftelse for å få forankret arbeidet vårt og det ble i begge dannet et styre med vedtekter og verdidokument.
Det er gjort mye erfaringsbasert kunnskap gjennom alle disse årene, med prøving og feiling for å komme fram til vår ideologi og arbeidsmetode. Dette er noe vi fortsatt jobber med, selv om enkelte ting endres med hvordan samfunnet utvikles. I dag har vi et langt større fokus på jakten på din egen selvfølelse.
Når koronaen kom, slo også helseangsten over meg som en bølge. – Da alt stengte ned var det helt jævlig. Rutiner og alt ble annerledes, og jeg ble skremt av at alle ble skremt. Skogen ble mitt fristed.
Vivian (46)
Jeg er så enormt takknemlig for hjelpen jeg har fått gjennom Angstringen, og den fantastiske gruppa jeg går i. Jeg har faktisk hatt ett helt år uten angstanfall!
Anonym
Frivillig - noe for deg?
Angstringen er basert på frivillig arbeid, derfor er arbeidet de frivillige gjør helt
avgjørende for Angstringens videre arbeid.
Å jobbe videre med egen angst
Som frivillig er tanken at du kan jobbe videre med egen angst. Du skal selv ha utbytte av arbeidet du gjør ved å oppleve mestring og egenutvikling. Samtidig gjør du noe bra for andre mennesker som sliter med angst ved å tilby mulighet til å drive selvhjelp i Angstringen.
Du kan fremdeles være en del av din egen gruppe selv om du er frivillig i Angstringen.
Som frivillig kan du sette i gang selvhjelpsgrupper. Det er alltid to igangsettere eller møteholdere sammen. På denne måten er du aldri alene om jobben og dere vil ha god støtte i hverandre.
Seminarer
Én gang i året arrangerer Angstringen både et landsdekkende deltakerseminar og et igangsetterseminar.
Om du er nysgjerrig på det å bli frivillig, eller om du allerede har bestemt deg for å bli frivillig, er dette er fin arena til å bli kjent med Angstringens arbeid og med andre deltakere.
Frivillig fra 2017
Kontakt oss
Si ifra til din igangsetter eller til din lokale gruppe dersom du er nysgjerrig på hva det
innebærer å være frivillig!