Løper Trondheim Maraton – Samler inn penger for psykisk helse

Jan Egil skal løpe Trondheim Maraton 2. september og ønsker i den forbindelse å samle inn penger for Angstringen Norge. Dette vil bidra til at vi kan fortsette vårt arbeid frem til vi igjen kan søke midler. 

Løper Trondheim maraton, samler penger for angstringen norge
Foto: Jan Egil Sponnich
Han skriver selv på Instagram

«Jeg har trodd i mange år at jeg slåss alene med mine skyldtanker for at mamma valgte å avslutte livet sitt. Jeg hadde mange rundt meg som brydde seg og var der for meg. De prøvde å få meg til å se meg selv og mine verdier. De skaffet meg hjelp, og prøvde å overbevise meg om at jeg ikke var ansvarlig for mammas valg. Likevel ble mørket og ensomheten større og større, og det var ikke før jeg kom i en terapigruppe at jeg fikk tro på at alt det de rundt meg sa, kunne være sant. Det å se en annen person, som jeg synes er omtenksom og tvers igjennom snill, sitte og prate om de mørke tankene de har, tanker som er nesten helt lik mine egne, sådde et frø og et håp om at jeg kunne være snill og omtenksom. I ettertid tror jeg at all kjærligheten jeg fikk fra de som var nære meg, var lagret et sted i hjertet mitt. Det gav dette frøet et sted å vokse. 

Det er nok derfor jeg har så stor tro på tilbudene for likepersonsamtaler og samtalegrupper, og Angstringens tilbud kombinerer dette for dem som sliter med angst. Disse gruppene ledes av mennesker som selv har opplevd eller fortsatt sliter med egen angst.»

 

Slutt på midler i 2023

Angstringen Norge driftes med midler fra Helsedirektoratet. Etter 20 år mistet vi i 2023 all statlig støtte. Vi gikk fra 2,5 mill i årlig støtte til kr 0. Dette i en tid hvor samfunnet står overfor økte utfordringer med psykisk helse. Tall fra NAV viser at 95.625 personer i Norge var sykemeldt på grunn av psykiske lidelser i tredje kvartal i 2022. Dette er en økning på 33,65% fra 2018. 

Angstringen har, med sine omlag 10.000 deltakere i selvhjelpsgrupper, informasjonsvirksomhet og 1.000 årlige henvendelser til hjelpetelefon, siden 1986 hjulpet mennesker med angst. Angstringens hovedfokus er personer som plages av angst i hverdagen slik at det går ut over arbeid, studier og livskvalitet. I statsbudsjettet står det: «Regjeringa vil også styrke den psykiske folkehelsa og gjere kunnskap om korleis kvar enkelt kan styrke si eiga psykiske helse meir tilgjengelig». De siste årene har Angstringens aktivitet firedoblet. Vi har i dag lokallag på 25 steder fra sør til nord og et korps på 100 frivillige. Av deltakerne i Angstringen rapporterer 82% å få et bedre liv etter deltagelse i selvhjelpsgrupper (ref. brukerundersøkelser).

Jan Egil ønsker derfor å samle inn 100.000 kr for Angstringen Norge når han nå skal løpe Trondheim Maraton. Pengene skal bidra til at vi kan fortsette vårt arbeid, og bistå lokale Angstringer. Lørdag 2. September kl 09:16 løper han over startstreken. Møt gjerne opp ved start, langs løypa eller ved målstreken for å heie han fremover!

Vippse kan du gjøre til 825940.
Beløpet velger du selv! Merkes med «Maratonmannen».

 

Møt opp langs løypa for å heie! Se kart nedenfor.
Løypekart Trondheim Maraton 2023. Kom og hei på Jan Egil som løper for Angstringen Norge.
Løypekart Trondheim Maraton. Trykk på bildet for mer informasjon.

Les mer om Angstringen her.